Help ik word afgeleid

Help ik word afgeleid

Ik vroeg me af waarom ik in de vakantie, maar eigenlijk moet ik zeggen, meestal,  met moeite een stevig boek uitlees.

Op zoek naar een antwoord viel mijn oog op  het- redelijk dikke- boek van Hari dat thuis nog op een stapel lag.

De Britse journalist Hari las een eindeloze hoeveelheid publicaties (hij wel….) over ons verminderend vermogen om de aandacht ergens bij te houden.

Zo blijkt uit onderzoek dat (Amerikaanse) werknemers om de drie minuten worden afgeleid, en studenten om de 65 seconden. Het  blijkt dat als je wordt onderbroken het 23 minuten duurt voordat je weer even geconcentreerd bent als daarvoor.

In het verlengde hiervan citeert Hari een hersenonderzoeker van het MIT die stelt dat onze hersenen maar een of twee gedachten tegelijk produceren in onze bewuste geest: ‘We zijn uiterst single-minded.’

En een Noorse hoogleraar stelt dat we door het lezen van tekst op een scherm minder onthouden en begrijpen dan wanneer we lezen vanaf papier. Dit fenomeen wordt wel ‘screen inferiority’ genoemd.

Al lezend kun je uit zijn boek een recept voor een aandachtig leven afleiden: minder naar een scherm turen, teksten lezen vanaf papier en stoppen met het uitvoeren van meerdere taken tegelijkertijd.

Andere ‘recepten’ zijn zorgen voor goede slaap, gezonde suikerarme voeding, zorgen voor voldoende lichaamsbeweging, oefenen in kritisch denken, boeken lezen, spelen, zorgen voor leven in schone lucht, genieten van menselijk contact.

Laat ik beginnen met minder naar een beeldscherm te turen en te gaan genieten van menselijk contact.Dus ik laat het hierbij.

Johann Hari. De aandacht verloren -waarom we ons niet meer kunnen concentreren

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *