Nu weet ik wat een Contemplatieve Dialoog is en 98 andere interventies

Nu weet ik wat een Contemplatieve Dialoog is en 98 andere interventies

Toen ik Het Groot Interventieboek uit de enveloppe van Managementboek haalde was mijn eerste reactie: ‘Wat een pil!’ Het is namelijk een boek van vierhonderd bladzijden en is op een liggend formaat gedrukt. De tweede reactie was: ‘wat is het boek mooi en overzichtelijk opgemaakt!’ Al bladerend was mijn derde reactie: ‘wat zijn er veel interventies, en wat ken ik er weinig.’ Het Groot Interventieboek bevat er namelijk 99!

Beweging teweeg brengen

Voor de lezer die niet vertrouwd is met het begrip ‘interventie‘, de auteurs definiëren een interventie als ‘Bewuste handelingen van één of meerdere adviseurs met als doel ‘beweging’ teweeg te brengen bij een individu, een groep of organisatie.’ En daarbij wordt gebruik gemaakt van onder meer instrumenten, modellen, tools, methodieken of werkvormen.

Voorbeelden van interventies zijn Ademhalingsoefeningen, After Action Review, Olifantenpaadjes en Opstellingen en het X-Y spel.  De samenstellers hebben de interventies op diverse manieren geordend, zoals bijvoorbeeld naar onderstroom en bovenstroom en die vervolgens weer onderverdeeld naar de moeilijkheidsgraad. Zo rekenen de samenstellers interventies als Causaal diagram, Contemplatieve dialoog en Socratische dialoog tot de onderstroom met de moeilijkheidsgraad zeer hoog. Daarentegen rekenen ze de interventies Brainstormen en Lunchpresentaties tot de bovenstroom en moeilijkheidsgraad gering. Het is maar wie je er naar vraagt…..

Elke interventie wordt – naast onderstroom/bovenstroom en moeilijkheidsgraad – ook getypeerd op de online toepasbaarheid van de interventie, het niveau waarop je intervenieert, en het werkingsprincipe. Bij het classificeren maken de samenstellers verder ook nog gebruik van de kleurentheorie van de Caluwé en Vermaak, een ‘veranderkundige metatheorie’. Dit alles klinkt ingewikkelder dan het lijkt. Na enige oefening snapte ik de symbolen die staan onder elke interventie.

Het Groot Interventieboek

Een boek voor organisatieadviseurs en trainers 

Volgens de samenstellers van het boek is hun boek ‘hét boek voor adviseurs, managers en projectleiders die regelmatig interventies toepassen in hun opdrachten’. Daar valt nog wel wat aan af te dingen. De interventies vragen, ook bij de interventies met een lage moeilijkheidsgraad, toch wel enige didactisch en groepsdynamisch inzicht. Ik zie de doorsnee projectleider en manager dan ook niet zo snel de voorgestelde interventies toepassen.

Het is vooral een boek voor trainers en (sommige)organisatieadviseurs. Zij zijn immers zijn door hun opleiding en ervaring in bedreven in het toepassen van interventies. Daarbij komt ook nog dat de teksten niet geheel vrij zijn van adviseurs jargon.

Gemiste kans

Er staat bij elke interventies een profiel van een adviseur. Niet één van de vele adviseurs die ons land rijk is, maar van een adviseur van het bureau dat het boek uitgaf. Er staan een aantal praktijkvoorbeelden in het boek van toegepaste interventies. En ook hier putten de auteurs alleen uit de ervaringen van de adviseurs van TwynstraGudde. Het is eigenlijk een gemiste kans voor de ontwikkeling van het vak dat in het boek geen adviseurs aan het woord komen die werken bij een ander adviesbureau. Daarmee krijgt een waardevol boek een geur van (inhoudelijke) brochure.

Een degelijk en praktisch boek

Naast deze kanttekeningen blijft staan dat de samenstellers erin geslaagd zijn om een degelijk boek samen te stellen. Het Groot Interventieboek is bijna een koffietafelboek, en dat in de goede betekenis van het woord. Veel kleuren en speels opgemaakte pagina’s. Het is indrukwekkend in de veelheid van interventies, in de praktische toelichting met tips voor degene die de interventie gaat toepassen, in de systematische aanpak, in de verantwoording van bronnen waar de interventies uit komen of door geïnspireerd zijn en in de overzichtelijke rubricering van de interventies.

zie ook https://www.managementboek.nl/recensies/9789464028102/11442

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *