Na lezing van ‘JE HEBT HET NIET’ ben ik niet verlost van mijn angsten

Na lezing van ‘JE HEBT HET NIET’ ben ik niet verlost van mijn angsten

In maart stond het boek van Edwin Selij hoog in verschillende boeken top-tien’en. Ik kocht het boek want de titel van het boek intrigeerde mij: Je hebt het niet, je doet het – Verlos jezelf in één zin van je angst, depressie, ziekte of probleem.

Met één zin van angsten en ziekte afkomen!! Gebedsgenezers hoor ik wel eens roepen dat kwalen na het gebruik van hun heilig water op het voorhoofd verdwijnen. Hielp bij mij helaas niet.

En nu is er in deze categorie een boek dat op de kaft belooft VERLOS JEZELF IN één ZIN VAN JE ANGST, DEPRESSIE, ZIEKTE OF PROBLEEM. Je kunt het boek bij de erkende boekhandel kopen. Dat geeft meer legitimiteit aan het product, denk ik dan. Maar geeft ook meer verantwoordelijkheid bij de uitgever en auteur.

Met DE zin kun je afkomen van je ADHD

Het ‘bewijs’ dat de ene zin werkt staat meteen in het begin van het eerste hoofdstuk. Daar geeft Selij het voorbeeld van een deelnemer aan een seminar van hem die meldt dat hij de therapeutisch werkende zin “Je hebt het niet, je doet het” heeft toegepast op zijn ADHD, en dat hij nu geen ADHD meer heeft.

Het gaat hier dus over zelfgenezing, over eigenaarschap en wilskracht. Een ander bewijs dat je kunt genezen met wilskracht staat ook in het eerste hoofdstuk. Die gaat over een man die te horen krijgt van de arts dat hij nog maar zes maanden te leven heeft. De man wordt boos, zegt dat hij zijn kleinkinderen wil zien opgroeien, en dat hij  geen medicijnen wil. De man (zijn grootvader) leeft nog meer dan veertig jaar. “Dit is wat kan gebeuren wanneer jij eigenaarschap neemt.” Ook hier is er sprake van erg dunne bewijsvoering bij een N=1 verzameling.

De kracht van verantwoordelijkheid nemen voor je gedachten

De titel van het boek Je hebt het niet, je doet het is gebaseerd op Selij zijn stelling dat je geen ziekte hebt, je doet je ziekte; je hebt geen angst, je doet je angst; je hebt geen problemen, je doet je problemen. De gedachte achter deze (kromme) zin is: je kunt er niets aan doen dat iets je is overkomen, maar je kunt er wel iets aan doen om ervan af te komen. Gelukkig relativeert hij dit wel in het boek. Selij stelt dat ook genen, opvoeding en leefomstandigheden invloed hebben op ons leven.

Centraal thema van het boek is eigenaarschap

Volgens Selij willen mensen graag geloven in het idee dat iets of iemand anders je heeft genezen. Maar dat is volgens hem slechts het halve verhaal, “of misschien niet eens de helft. De belangrijkste helft ben jij, de patiënt, de cliënt, die zichzelf geneest, want als medicijnen zo goed zouden werken, werkten ze wel bij iedereen. En dat is niet zo.” Vaker in het boek lees je dit type bewijsvoering uit het ongerijmde.

Een ‘zelfhulpboek’ met onbewezen beloftes

Bij de onderbouwing van zijn principes verwijst Selij naar eigen inzichten en naar (populairwetenschappelijke) publicaties die achter in het boek staan. Degene die op zoek is naar een stevig gefundeerde onderbouwing raakt teleurgesteld, die zekerheid geeft Selij niet.

Zelf verantwoordelijkheid nemen voor je doen en laten, niet voortdurend mopperen op wat in het verleden is gebeurd zijn geen super originele inzichten, maar Selij verwoordt ze op een inzichtelijke wijze.

Een boek met een onverantwoorde claim

Hij sluit zijn boek af met zes stappen die helpen in beweging te komen. En daarin laat hij (gelukkig) zien dat er meer nodig is dan het herhalen van DE zin, want zijn belofte “Verlos jezelf in één zin van je angst, depressie, ziekte of probleem” is wel een heel erg woeste en onverantwoorde claim.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *