Maak een plan en weet dat het morgen anders gaat

Maak een plan en weet dat het morgen anders gaat

Machiel Willemse is, samen met Noëlle van der Hagen, auteur van het boek Advieskunst – de interne adviseur in positie (Management Impact, 2019). Hij heeft nu een aantal video’s opgenomen over het vak van de interne adviseur. In de video’s gaat hij in gesprek met adviseurs en coaches, waaronder Yvonne Burger, Martijn Vroemen en Hans Vermaak. Hij vroeg mij in te gaan op de overeenkomsten tussen interne adviseurs en projectleiders. Het leverde een video van ruim 20 minuten op en daaruit staat hieronder een kort fragment.

Waarom zou je een plan bedenken als het toch anders gaat?

Het gesprek is ruim vier minuten gaande, waarin ik ondermeer stel je concepten of taal nodig hebt om iets te kunnen ‘zien’. Verder verkondig ik de opvatting dat het in de wereld van projecten gaat het om het maakbare, om heldere structuren en om (het samen opstellen van) plannen van aanpak. Daarbij moet je wel accepteren dat een opgave nooit precies volgens dat plan en volgens die structuur uitgevoerd gaat worden. Het video fragment start bij de vraag van Machiel waarom je nog een plan zou schrijven als dat toch niet uitgevoerd gaat worden, ‘waarom bedenk je het dan?’

Wat is eigenlijk een gevulde koek?

In de video wordt duidelijk wat gevulde koeken te maken hebben met het expliciteren van verwachtingen, met het belang is van duidelijk maken wie verantwoordelijk is voor wat, dat een gevulde koek voor de een iets heel anders is dan voor een ander, dat hoe groter de groep betrokkenen is hoe belangrijker het is te expliciteren wat we bedoelen met bepaalde begrippen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *