Marianne Donker

Marianne Donker

Er zijn een aantal onderwerpen waar ik me de afgelopen ruim 30 jaar mee heb beziggehouden als universitair onderzoeker en coach.  Ik ben part-time verbonden aan de faculteit Gezondheidswetenschappen op de VU in Amsterdam. Daarnaast heb ik een eigen coachingspraktijk, DonKor,  in Hilversum.

Universitair Onderzoeker en Opleider

Opgeleid als bioloog, en in 1992 gepromoveerd. Na mijn promotie ben ik werkzaam geweest in wetenschappelijk onderzoek, ondermeer gericht op bodemecologie. Ik kwam in mijn werk regelmatig in aanraking met Milieurecht, Beleid en Bestuur. De ervaring die ik opdeed in deze werkgebieden vond ik gaande weg interessanter dan het werkgebied biologisch wetenschappelijk onderzoek. Ik ben me gaandeweg meer gaan richten  op organisatie- en mensgerichte vraagstukken. Zo doe ik, samen met de studenten, onderzoek in het brede veld van de gezondheidswetenschappen naar onder andere stress, werkdruk en organisatie van de zorg.

De afgelopen twintig jaar heb ik mij gespecialiseerd in methoden van kwalitatief onderzoek. Ik heb gemerkt dat deze methode van onderzoek zeer effectief is bij het vergroten van het inzicht van wat bijdraagt aan vitaliteit, geluk en de gezondheid van mensen. Of breder geformuleerd, bij het onderzoek naar gedrag van mensen in organisaties.

Coach

Als coach begeleid ik mensen vanuit mijn eigen praktijk, die dreigen uit te vallen of moeten/willen re-integreren na een burn-out. Daar heb ik nu zo’n 20 jaar ervaring in. Ik werk vanuit het vertrouwen dat mensen veel meer kunnen bereiken dan ze zelf soms geloven. Door kleine stappen te zetten ontwikkel je als mens èn in je loopbaan! Ik werk met oplossingsgerichte methodieken, met een wetenschappelijk basis en gericht op wat bewezen werkt. Zodat iemand stap voor stap weer meer regie krijgt over werk en leven. De kennis die ik opdoe in het wetenschappelijk onderzoek dat we uitvoeren bij Gezondheidswetenschappen kan ik op deze wijze goed praktisch omzetten in mijn coaching en omgekeerd kan ik mijn coachingswerk van een stevige fundament voorzien. Daarnaast maak ik gebruik van kennis en technieken afkomstig uit de positieve psychologie en het ‘oplossingsgericht werken’ (solution focus).