Missie-gedreven teams en het Covid-vaccin

Missie-gedreven teams en het Covid-vaccin

Ik heb een informatief  boek gelezen over de ontwikkeling van het covid vaccin  
Van der Loo heeft in het boek De race om het coronavaccin, een knappe prestatie geleverd. In kranten en op TV heeft elke Nederlander wel stukjes van de ‘vaccin race’ meegekregen. Van der Loo is erin geslaagd om mij een aantal nieuwe stukken aan te reiken. Hij beschrijft hoe verschillende organisaties, of beter gezegd, hoe verschillende teams, de vaccinontwikkeling hebben aangepakt. Om nu al op dat proces te reflecteren, is een hele prestatie. Het is immers nog maar een paar maanden geleden dat in Europa de eerste mens is gevaccineerd (8 december 2020). .

Het boek staat vol met ‘weetjes’ over de het begin van Covid, de vaccinontwikkeling en de rol van teams hierbij. In zijn boek laat Van der Loo zien hoe ver je kunt komen als de betrokkenen urgentie ervaren, als teamleden ruimte hebben om hun ambitie waar te maken, als er wordt samengewerkt en als alle teamleden zich schaart achter de missie.

Vaccin ontwikkelaars met urgentie

Eind december 2019 worden veel mensen in Wuhan ernstig ziek van een nieuw virus. Zhan Yongzhen, viroloog aan een universiteit in Shanghai, slaagt er als eerste in om de genetische code van dit virus te ontcijferen. Op 11 januari wordt de code met 29.903 tekens gepubliceerd op een publieke website. En daar begint vervolgens het werk van, zoals Van der Loo ze noemt, de ‘laboratoriumhelden’ (een wat vreemde aanduiding voor vaccinontwikkelaars en hun collega’s). Wie hij daar nu precies mee bedoelt, blijft onduidelijk. Zijn het de vaccinmakers? De laboratoriumonderzoekers? Of de microbiologen?

Hij beschrijft wel de manier waarop deze ‘laboratoriumhelden’ te werk gaan: met een gevoel van urgentie, met passie en overtuiging, met ambitie en met een aan fanatisme grenzende inzet voeren ze experimenten uit. ‘Uiterst geconcentreerd en met veel zelfdiscipline werken ze onverstoorbaar door aan hun droom.’

Soms leest het boek als een avonturenroman
Van der Loo beschrijft het (samen)werken aan de ontwikkeling van vaccins grotendeels in verhalende vorm: ‘Op de ochtend van zaterdag 11 januari 2020 wordt professor Teresa Lamb van de Universiteit van Oxford gewekt door het indringende ping-geluid van een binnenkomende e-mail: het al eerder aangekondigde bericht over de genetische samenstelling van het nieuwe coronavirus. Met een rood hoofd van opwinding neemt ze de tekst door. (…) Om geen tijd te verliezen gaat ze in haar pyjama aan het werk om het hele weekend aan haar laptop vastgeklonken te blijven zitten.’

Vaccinontwikkeling vanuit het team perspectief
Hij doet dat wel vanuit een specifiek perspectief: de teams die aan de vaccinontwikkeling werken. Het geeft focus maar is  ook wel een gemiste kans. Van der Loo heeft geen aandacht voor de context van de vaccin projecten in de diverse organisaties. Nergens staat bijvoorbeeld hoe veel mensen tegelijk aan de vaccinontwikkeling werken, of hoe veel tijd ze eraan besteden.

Ook wordt het niet duidelijk hoe het werk per organisatie is georganiseerd. Zoals Van der Loo het schrijft, lijkt het wel of bijvoorbeeld iedereen bij BionTech met zo’n 1300 medewerkers of bij Pfizer, met zo’n 78.000 medewerkers, betrokken was bij de vaccinontwikkeling. Maar als je op hun website kijkt zie je dat ze meerdere grote research projecten tegelijk onderhanden hebben. Maar nergens wordt duidelijk hoe veel van deze mensen betrokken waren bij de vaccinontwikkeling.

Een pleidooi voor missiegedreven werk
In zijn enthousiasme dan wel bewondering, zegt Van der Loo niks over de werkdruk, niks over de werk-privé balans, niks over afvallers. Maar hij zegt ook niks over mensen die geen ‘held’ met passie zijn, maar die gedisciplineerd hun werk doen en hoe deze mensen zich verhouden tot de gedreven helden.

Het boek is eigenlijk een groot pleidooi om te werken vanuit een gedeelde missie door mensen die betrokken zijn, die de urgentie ervaren van hun opgave en die ruimte ervaren om hun eigen ambities waar te maken.

Hans van der Loo – De race om het coronavaccin – hoe een pandemie het beste en slechtste in mensen naar boven haalt. S2uitgevers, 2021

een uitgebreide recensie staat op www.Managementboek.nl


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *